Tjekker du dine el installationer?

Du tænker ikke over det til dagligt, men el installationer er faktisk en ret hyppig årsag til brande i private hjem. Det er til trods for at vi i Danmark har nogle af de aller mest sikre el komponenter. Skjulte el installationer er nogle af de værste syndere.

Ofte er det lige omkring tilslutninger til stikkontakter, der kan være problemer. Læg derfor mærke til om stikkontakter virker som de skal. Misfarvning omkring hullerne er en indikation på at der kan være fare på færde.

Nye stikkontakter må du gerne selv installere, men vil du skifte som følge af mistanke om fejl, så bør du tage kontakt til en elektriker som vil kunne se om fejlen er mere omfattende end blot stikkontakten.

Minimum en gang om året bør du tjekke at afbryderen på dit relæ virker som den skal. På langt de fleste relæ er der en knap du skal trykke på for at få relæet til at afbryde. Skal der flere tryk til før relæet afbryder eller afbryder det slet ikke, så skal du omgående kontakte en autoriseret elektriker og få ham til at udskifte relæet.
Og det behøver ikke være en stor udskrivning. Et nyt godkendt HPFI relæ koster omkring de 3-500 kr. Derudover skal elektrikeren bruge nogle timer på installation.

Selvom du kan købe HPFI relælet online eller i byggemarkeder så må du ikke selv installere det. Her skal du benytte dig af en autoriseret elinstallatør. Skulle der efterfølgende ske skader på grund af forkert installation kan du ikke drages til ansvar, og din husforsikring vil dække. Har du siden hen solgt din bolig vil din ejerskifteforsikring vil dække.

Husk når du skal sælge dit hus så er det obligatorisk at der bliver lavet et el-tjek – fuldstændig som det er obligatorisk med tilstandsrapporten. Dvs. du kan lige så godt få lavet dit elarbejde ordenligt fra start eller få vedligeholdt de gamle installationer inden du skal sælge. Det vil spare dig for mange penge den dag dine salgstanker bliver aktuelle.

Er du i tvivl om du skal foretage dig noget, så har LK lavet et interaktive spørgeskema som konkluderer på dine svar, om der er et reelt behov for et el tjek.

No comments yet.

Leave a Reply